Hund & Katt – kastration

KASTRATION

Djurägare är enligt lag skyldiga att förhindra oplanerad och okontrollerad fortplantning hos sina katter. För utekatter är kastration därför det bästa alternativet. För hundar är kastration frivilligt.

.

Hankatt

Vi utför kirurgisk kastration av din hankatt antingen hos oss eller på plats hos dig. Lämplig tid att kastrera är vid 4-6mån ålder.

Vid kastrationen får din katt ett lugnande preparat i kombination med smärtlindring och lokalbedövning. För att din katt ska må så bra som möjligt ska den inte ha ätit något (vatten är ok) på minst 8 timmar innan ingreppet. Ingreppet gör vi medan du väntar, hela besöket går oftast på under 1 timme. Efter besöket behöver din katt ofta ha på sig tratt i några dagar för att inte slicka på såret. Om du inte redan har en tratt så kan du köpa en av oss (kostar ca 50kr).

.

Honkatt

Kirurgisk kastration av honkatt är ett bukingrepp och bör utföras i en ren och steril miljö. I dagsläget har vi tyvärr ingen tillräckligt bra lokal för att utföra dessa utan hänvisar istället till annan klinik.

Vi kan i undantagsfall förskriva P-piller till katter som senare ska gå i avel. P-piller bidrar till ökad risk för vissa typer av cancer och rekommenderas därför ej, speciellt inte som en långvarig lösning.

.

Hundar

Vi sätter in chip för kemisk kastrering av hundar. Många hanhundsägare testar detta innan de tar beslut om kirurgisk kastrering för att se hur hunden fungerar utan hormonpåslaget som fungerande testiklar ger. Chipen inplanteras med 6 månaders intervall. Det är ett relativt dyrt läkemedel varför långvarig användning ej rekommenderas. Kontakta oss för prisuppgift.

Vi utför ej kirurgisk kastration av hundar eftersom vi i dagsläget ej har en tillräckligt bra lokal.

.

STERILISERING? – ett missförstått begrepp

Kastration innebär att man opererar bort de hormonproducerande gonaderna = testiklar och äggstockar. På hondjur opereras av praktiska skäl ofta även hela eller delar av livmodern bort. Det får till följd att djuret inte kan föröka sig och även förlorar hela eller stora delar av sin könsdrift.

Sterilisering är ett begrepp som tyvärr ibland (även från vissa veterinärer) hörs i debatten. Det är ett helt annat ingrepp som inte är lagligt att utföra i Sverige på hund och katt. Vid en sterilisering lämnas gonaderna ifred och istället avbryts spermiens eller äggets väg till slutdestinationen. Ett vanligt tillvägagångssätt på han-djur är att man klipper och knyter av sädesledaren. Det får till följd att individen inte längre kan föröka sig men behåller sin könsdrift. Detta används t.ex. av män som inte vill ha fler barn men ändå vill behålla sin bas-röst och könsdrift. På våra sällskapsdjur vill vi ju däremot ofta få bort löp-beteende och kiss-markeringar på soffan.

Kastration är alltså den korrekta benämningen på både han- och hon-djur när det gäller hund och katt.